NovostiVirusni gastroenteritis (Rota virusi, Adeno virusi)

18 Oktobra, 2018

Virusi uzrokuju 30 do 40 posto slučajeva infektivnog proljeva. Nakon infekcija gornjeg respiratornog trakta, virusni gastroenteritis je druga najčešća bolest. Mogu ga uzrokovati mnoge vrste virusa, ali su najčešći uzročnici Rotavirusi  i neki serotipovi Adenovirusa.

Rotavirus je vodeći uzročnik jakog proljeva kod djece (najveća učestalost kod djece u dobi od 3-15 mjeseci), a može se javiti i kod odraslih koji su u bliskom kontaktu sa zaraženim djetetom (obično s blažim simptomima). Ove viruse često nalazimo u zagađenoj hrani ili zagađenoj vodi.

Rotavirus je prisutan u stolici zaražene osobe nekoliko dana prije nego što se pojave prvi simptomi  i do 10 dana nakon što se simptomi povuku.

Iako je infekcija Rotavirusom neugodna, većina zaraženih se može liječiti kod kuće unošenjem veće količine tekućine s ciljem izbjegavanja dehidracije.

Simptomi:

  • vodenasti proljev (koji kod rotaviroze traje 3-5 dana, a kod adenoviroze 1-2 sedmice),
  • grčevi u trbuhu,
  • povraćanje,
  • mučnina.

Virusni gastroenteritis dijagnosticira se na temelju kliničke slike. Nalaz kulture stolice (koprokultura) može isključiti bakterijske uzročnike bolesti.

Infekcije Rotavirusima i Adenovirusima mogu se brzo dijagnosticirati korištenjem brzih testova koji funkcionišu na principu otkrivanje virusnih antigena u stolici.

Eurofarm Centar Laboratorija nudi uslugu analize stolice na Adenovirus i Rotavirus.

Cijena navedene analize je 42 KM.

Za sve informacije pozovite na naš kontakt telefon 033/944-214.