ŠTA JE TO TROMBOFILIJA I KOME SE PREPORUČUJE TESTIRANJE NA OVU BOLEST?

Trombofilija test je test nasljednih rizika poremećaja zgrušavanja krvi.

Trombofilija je sklonost ka nastanku krvnog ugruška ili tromba zbog postojanja urođenog i/ili stečenog poremećaja zgrušavanja krvi koji može uzrokovati spontani pobačaj, tromboze, plućne embolije te srčani i moždani infarkt.

Spontani pobačaji u drugom ili trećem tromjesečju trudnoće mogu biti posljedica poremećaja koagulacije koji negativno utiče na funkciju posteljice, a što je moguće spriječiti relativno jednostavnim, i za nerođeno dijete neškodljivim, medicinskim tretmanima.

Više faktora utiče na nastanak trombofilije, međutim najvažniji faktor jeste genetska predispozicija. Testiranje na trombofiliju se preporučuje prije operativnih zahvata, tokom trudnoće i kod spontanih pobačaja, kod hormonskih terapija i kontracepcije, kao i preventivno, zbog porodičnih rizika.

U Eurofarm Centar Laboratoriji možete izvršiti genetičko testiranje na 5 mutacija koje su najčešći uzročnici ovog poremećaja.

Trajanje analize tri do pet dana.

Za sve dodatne informacije pozovite na kontakt telefon 033/944-214.

O nama

Eurofarm Centar Poliklinika postoji od 1999. godine. Ideja je nastala od poduzetničke vizije da se izgradi jedan od prvih privatnih polikliničkih centara koji bi bio na usluzi svojim pacijentima. Danas Eurofarm Centar predstavlja vodeću privatnu zdravstvenu ustanovu sa tendecijim rasta i širenja.