NovostiSPOLNO PRENOSIVE BOLESTI (SPB) – KAKO DO NAJBRŽE DIJAGNOSTIKE?

3 Oktobra, 2018

Spolno prenosive bolesti su zarazne bolesti koje se prenose izravnim spolnim kontaktom sa zaražene na zdravu osobu.

Najvažnije komplikacije su ženska i muška neplodnost, kasni pobačaji, karcinom vrata maternice, prijevremeni porodi te prijenos na potomstvo.

Kako spolno prenosive infekcije mogu preći u ozbiljne bolesti s dalekosežnim posljedicama, važno je što prije potražiti stručnu pomoć i obaviti potrebnu dijagnostiku.

Sretna okolnost je da se ove infekcije vrlo lako dokazuju testiranjem molekularnim kvalitativnim i kvantitativnim DNA testovima koji su visoko osjetljivi i visoko specifični.

Ovi testovi relativno se lako i brzo izvode, a metode uzimanja uzorka relativno su bezbolne i mogu se ponavljati u svrhu ranog otkrića i kontrole po potrebi.

Moderna PCR tehnologija danas je i za spolno prenosive bolesti dijagnostička metoda izbora.

Prema preporukama stručnih društava (npr. FDA, CDC, EMA), svi zdravi, spolno aktivni muškarci i žene, koji mijenjaju više od jednog partnera godišnje, trebali bi se povremeno, a najmanje jednom godišnje testirati na klamidiju, gonoreju, kandidu, mikoplazmu, ureaplazmu i trihomonas.

Testiranje se obavlja iz briseva vrata maternice ili mokraćne cijevi, ali se može raditi i iz uzorka mokraće (posebice kod muškaraca).

Eurofarm Centar laboratorija nudi PCR testiranje na 7 SPB patogena, uključujući klamidiju, gonoreju, kandidu, mikoplazmu, ureaplazmu, trihomonas i gardnerelu.

Također nudimo i mogućnost pojedinačnog testiranja na jedan ili više patogen prema vašem izboru.

Za sve dodatne informacije pozovite na kontakt telefon 033/944-214.