SPOLNO PRENOSIVE BOLESTI (SPB) – KAKO DO NAJBRŽE DIJAGNOSTIKE?

Spolno prenosive bolesti su zarazne bolesti koje se prenose izravnim spolnim kontaktom sa zaražene na zdravu osobu.

Najvažnije komplikacije su ženska i muška neplodnost, kasni pobačaji, karcinom vrata maternice, prijevremeni porodi te prijenos na potomstvo.

Kako spolno prenosive infekcije mogu preći u ozbiljne bolesti s dalekosežnim posljedicama, važno je što prije potražiti stručnu pomoć i obaviti potrebnu dijagnostiku.

Sretna okolnost je da se ove infekcije vrlo lako dokazuju testiranjem molekularnim kvalitativnim i kvantitativnim DNA testovima koji su visoko osjetljivi i visoko specifični.

Ovi testovi relativno se lako i brzo izvode, a metode uzimanja uzorka relativno su bezbolne i mogu se ponavljati u svrhu ranog otkrića i kontrole po potrebi.

Moderna PCR tehnologija danas je i za spolno prenosive bolesti dijagnostička metoda izbora.

Prema preporukama stručnih društava (npr. FDA, CDC, EMA), svi zdravi, spolno aktivni muškarci i žene, koji mijenjaju više od jednog partnera godišnje, trebali bi se povremeno, a najmanje jednom godišnje testirati na klamidiju, gonoreju, kandidu, mikoplazmu, ureaplazmu i trihomonas.

Testiranje se obavlja iz briseva vrata maternice ili mokraćne cijevi, ali se može raditi i iz uzorka mokraće (posebice kod muškaraca).

Eurofarm Centar laboratorija nudi PCR testiranje na 7 SPB patogena, uključujući klamidiju, gonoreju, kandidu, mikoplazmu, ureaplazmu, trihomonas i gardnerelu.

Također nudimo i mogućnost pojedinačnog testiranja na jedan ili više patogen prema vašem izboru.

Za sve dodatne informacije pozovite na kontakt telefon 033/944-214.

O nama

Eurofarm Centar Poliklinika postoji od 1999. godine. Ideja je nastala od poduzetničke vizije da se izgradi jedan od prvih privatnih polikliničkih centara koji bi bio na usluzi svojim pacijentima. Danas Eurofarm Centar predstavlja vodeću privatnu zdravstvenu ustanovu sa tendecijim rasta i širenja.