ČlanakSifilis

27 Marta, 2020

Piše: prof. dr. sci. med. Nada Koluder – Ćimić

 

SIFILIS‼️
Na studiju medicine naučena sam da je dobro i savjesno uzeta anamneza temelj pravilnog dijagnostičkog postupka. Ona podrazumjeva skup podataka o bolesniku koji sadrži sve okolnosti što su prethodile sadašnjem stanju. Tu je obavezna i epidemiološka anketa koja se produbljuje u smislu istraživanja rizičnih faktora – mogućih uzročnika oboljenja na koje se sumnja.
Anamneza je često opterećena nizom subjektivnih doživljaja simptoma koji se svjesno ili nesvjesno hipertrofiraju, minimiziraju, prikrivaju, čine nevažnim te površnim laičkim internetskim znanjem, kojim sugerišu, traže dijagnozu i tretman. U slučaju ne utvrđivanja dg. nakon fizikalnog pregleda imperativ je izabrati racionalan postupak. Da bismo to postigli neophodno je iskustvo, znanje, stručnost. Na temelju rečenog važno je iz mora podataka odvojiti bitno od nebitnog, bitno povezati u logičan slijed i sintetičkim postupkom doći do dg. puta.
Tokom komunikacije s pacijentom pustim ga da priča, usmjeravam veliku pažnju na njegov doživljaj bolesti, pratim njegove nesvjesne poze, mimiku, gestove, intonaciju… Dam mu dovoljno vremena da uspostavimo kvalitetan socijalni kontakt temeljen na povjerenju, distanciran i dovoljno blizak istovremeno i nadasve obojen empatijom.
Često slušam intuiciju, taj magloviti pojam, “šesto čulo” ili unutarnji glas koji mi pokazuje put i nudi odgovor. Nije u pitanju mistika.

SIFILIS!!
Mlada osoba s 2,5 mjesečnom visokom temperaturom praćenom groznicom, noćnim preznojavanjem, gubitkom kondicije, apetita, bolnošću mišića. Rutinska laboratorija i radiogram pluća s pulmološkim mišljenjem, kardiološki nalaz s UZ
srca praktično bili uredni. U radu je bila analiza iskašljaja na BK. Iz statusa osim upadnog bljedila, čiste znojem orošene kože, palpabilnih ly. čvorova vrata, jetre oko 2 cm i slezene na rl, ostalo iz infektološkog ugla bilo neupadno. Na prvu dg. Febris e causa ignota.
Onda na scenu stupa sve ono iskustvo, znanje ali i taj feeling kojeg tada slušam. Jedna,s amo jedna GESTA i konkretno pitanje:”Vaša seksualna orijentacija?” dovoljno za dg. put: spolno prenosivi uzročnici. Laboratorijski dokazan SIFILIS bez i jednog klinički jasnog znaka bolesti. Budući je epidemiološki i klinički bilo vrlo teško utvrditi momenat zaraze, time i stadij bolesti, bilo je vrlo važno odabrati antimikrobik i pravilno ga administrirati. Usljedilo je kliničko i laboratorijsko ozdravljenje. Kontrolisan kroz period od godinu dana. Tretiran je i njegov na sifilis pozitivan stalni partner, dok do povremenog, koji je uz put rečeno strani državljanin, nisam mogla doći.

 

Čini mi se da je u ovom slučaju intuicija bila jača strana.