Saznajte kako ujed krpelja može biti opasan po Vaše zdravlje!

Lajmska bolest (borelioza) je infektivna bolest uzrokovana bakterijom Borrelia burgdorferi koju prenose zaraženi krpelji.

Iako se prije smatrala rijetkom bolešću, slučajevi lajmske bolesti bilježe se i na našim područjima, a u Europi se krpelji zaraženi bakterijom Borrelia burgdorferi u povećanom broju bilježe u: Bjelorusiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Belgiji, Norveškoj, Bugarskoj, Finskoj, Mađarskoj…

Lajmsku bolest nazivaju “velikim imitatorom” budući da njeni simptomi vrlo često podsjećaju na simptome drugih bolesti.

Lajmskom bolešću se danas naziva svaki oblik bolesti uzrokovan borelijama koje su izazvale hronično oštećenje organa. Najčešće su to promjene na centralnom i perifernom nervnom sistemu (u 10-15% slučajeva), te se mogu manifestovati u obliku encefalitisa (upale mozga), neuritisa, hroničnog hepatitisa, hronične lezije srca itd.

Borelije se u organizmu najprije nalaze lokalno, u koži, na mjestu ulaska, gdje se razmnožavaju, a nakon određenog vremena bakterije dopru u krv i krvlju se mogu raznijeti do svakog organa. Na taj se način lajmska bolest, pretpostavlja se, može prenijeti i s majke na dijete.

Sve poslovnice Eurofarm – Centar Poliklinike nude mogućnost DNK PCR testiranja  na bakteriju Borreliu burgdorferi.   

Cijena navedene analize je 63 KM.

Za sve informacije pozovite na kontakt telefon 033/944 – 214.

Vaš,

Eurofarm Centar

O nama

Eurofarm Centar Poliklinika postoji od 1999. godine. Ideja je nastala od poduzetničke vizije da se izgradi jedan od prvih privatnih polikliničkih centara koji bi bio na usluzi svojim pacijentima. Danas Eurofarm Centar predstavlja vodeću privatnu zdravstvenu ustanovu sa tendecijim rasta i širenja.