NovostiRUŽIČASTI OKTOBAR – MJESEC BORBE PROTIV KARCINOMA DOJKE

1 Oktobra, 2018

Oktobar se promoviše kao mjesec borbe protiv karcinoma dojke. Na taj način se utječe na svijest  kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti, na podizanje svijesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke. Rak dojke je trenutno vodeća maligna bolest kod žena, kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju.

U BiH godišnje od karcinoma dojke oboli oko 1600 žena, a 800 ih izgubi borbu za život. Kada se rak dojke otkrije u ranoj fazi uz adekvatnu dijagnostiku i liječenje, šanse za izlječenje i produžetak života su daleko veće nego u slučajevima kada se ova bolest otkrije u kasnoj fazi. Najvažnije je ovo oboljenje otkriti na vrijeme, kako bi modaliteti liječenja bili uspješni.

Svaka žena nakon 20. godine života treba da krene sa redovnim samopregledima dojke koji se rade otprilike drugog do petog dana nakon prestanka menstrualnog krvarenja. Kod žena kod kojih postoji genetske predispozicije, preporučuju se češće kontrole i obavezni ultrazvučni pregledi.

U slučaju da se primjete promjene na dojci, potrebno se što ranije jeviti ljekaru i uraditi analize.

Ko može dobiti rak dojke?

Od raka dojke najčešće obolijevaju žene iznad 50-e godine života, ali u najnovije vrijeme sve češće obolijevaju i mlađe žene u četrdesetim, tridesetim pa čak i dvadesetim godinama. Muškarci također mogu oboljeti od raka dojke, ali svega 1% svih zabilježenih slučajeva raka dojke zabilježen je kod pripadnika muškog spola.

Zakažite svoj ultrazvučni pregled na vrijeme.

Za sve informacije i rezervacije termina pozovite na kontakt telefon:

033/296 – 375 i 033/773 – 032.

Odvojite vrijeme za sebe i svoje zdravlje.

 Vaš,

Eurofarm Centar

www.eurofarmcentar.ba