NovostiPROVJERITE NIVO VITAMINA  D  VEĆ DANAS!

4 Marta, 2019

Simptomi manjka vitamina D:

  • česte bolesti i infekcije,
  • umor,
  • bolna leđa i kosti,
  • osjećaj depresije,
  • sporo zarastanje rana,
  • gubitak kose,
  • bol u mišićima.

Za većinu ljudi glavni izvor vitamina D je sunčeva svjetlost. Kod osoba sa svijetlim tenom izlaganje sunčevoj svjetlosti tokom popodneva u trajanju od 20 minuta, pri čemu su izloženi lice i ramena, a sve to dva do tri puta sedmično obezbjeđuje dovoljne količine vitamina D (prema preporukama britanskog ministarstva za zdravlje stanovništva).

S druge strane, izlaganje sunčevoj svjetlosti prekomjerno povećava rizik za nastanak karcinoma kože. U mjesecima kada nema dovoljno sunčanih sati ovo nije dovoljno za održanje homeostaze. Kod osoba sa tamnijim tenom, kod gojaznih te kod osoba koje nanose kremu za sunčanje generisane količine vitamina D su manje nego kod osoba sa svjetlijom kožom. Mali je izbor hrane kada govorimo o značajnijim izvorima vitamina D. Riblje ulje, losos, skuša, pastmka predstavljaju najznačajnije prirodne izvore ovog vitamina. Ulje napravljeno od jetre bakalara je takođe bogato sa D3 vitaminom, manja količina se može naći i u jajima. S druge strane, vitamin D2 se nalazi u gljivama uglavnom kao što su shitake te u kvascima. Količine koje se nalaze u većini povrća su zanemarljive. Neke namirnice kao što su žitarice koje se koriste za doručak ili margarin imaju vitamin D koji je pridodat tokom same proizvodnje.

Smatra se da u Velikoj Britaniji više od polovine stanovništva ima nedovoljnu količinu vitamina D u plazmi a 16% ima deficit tokom zimskih mjeseci.

Najnovija istraživanja pokazuju da ovaj vitamin ima utjecaj, ne samo na bolesti kostiju, nego i na različite karcinome, multiplu sklerozu, hipertenziju i dijabetes.

 

 

dr. Emir Čokić, ljekar opće prakse