NovostiProf. dr. Dženita Ljuca: Tužno je da žene umiru zbog bolesti koju je moguće jednostavno prevenirati

20 Januara, 20220

Član Eurofarm tima, redovni profesor na Medicinskom fakultetu i subspecijalista ginekološke onkologije navodi da je HPV vakcina prije dvije godine registrirana u BiH, međutim i dalje nije dostupna na tržištu

Evropska sedmica borbe protiv grlića materice obilježena je 19.01.2022. godine. Predavanje na tu temu održano je u Sarajevu u poslovnom centru Unitic gdje se nalazi Eurofarm Centar Poliklinika. Predavač na edukativnom predavanju na temu “STOP raku grlića materice” bila je prof. dr. Dženita Ljuca.

Predavanju je prisustvovalo 20-tak osoba u skladu s mjerama kriznog štaba, a prisutnim ženama obezbijeđen je gratis papa test.

– U prethodnoj godini je u svijetu 604.127 oboljelo od karcinoma grlića materice, a oko 341.831 njih je umrlo što predstavlja značajan porast u odnosu na prethodne godine. Jedan od faktora koji doprinio tome je i uticaj pandemije COVID-19 na odgađanje pregleda i strah od odlaska ginekologu. U Bosni i Hercegovini se kao rezultat toga treba da očekujemo povećan broj raka grlića materice i bojim se otriven u kasnijim fazama.

Sedma godina zaredom

Tužno je da žene umiru zbog bolesti koju je moguće jednostavno prevenirati, lako dijagnostikovati i u potpunosti izliječiti ukoliko se otkrije na vrijeme. Radi se o bolesti koja se razvija kroz duži vremenski period, što nam daje dovoljan okvir unutar kojeg možemo da djelujemo. Sve djevojke i žene koje su stupile u seksualne odnose u prve 3 godine obavezno trebaju uraditi Pap-test. Ukoliko Pap-test bude patološki neophodo je uraditi HPV tipizaciju. Inače, ako je Pap-test uredan, HPV test se može raditi i kasnije a preporučuje se da se uradi do tridesete godine.

HPV vakcina je prije dvije godine registrirana u BiH, međutim i dalje nije dostupna na tržištu. U svijetu i u regionu HPV vakcina je već ušla u kalendar redovne vakcinacije za djevojčice i dječake dobi 11-12 godina, naime prije stupanja u seksualne odnose. Također, uvođenje Nacionalnog programa prevencije raka grlića materice i organiziranog skrininga je neophodno, jer žena u Bosni i Hercegovini ne smije da vrijedi manje od žene bilo gdje drugo u svijetu.

Upravo zbog svega toga i sprovodimo akciju “STOP raku grlića materice” već sedmu godinu zaredom, a akcija je pokazala konkretne rezultate u smislu većeg broja novotkrivenih slučajeva u prekarcinomskoj fazi i ranom stadijumu karcinoma kada su modaliteti liječenja a i uspjeh tretmana veći.

 

Pobuditi individualni osjećaj

Kao i prethodnih godina, i ove godine izazovi pandemije COVID-19 nas nisu omeli u sprovođenju naših aktivnosti, te smo ih prilagodili novonastaloj situaciji s ciljem da dopremo do svake žene i probudimo u svakoj ženi individualni osjećaj odgovornosti za vlastito zdravlje. Lijepe i pozitivne povratne reakcije koje dobijamo od djevojaka i žena zahvaljujući „Stop raku grlića materice“ daju nam energiju i entuzijazam da iz godine u godinu naše aktivnosti podignemo na veći nivo.

Osim što intenzivno sprovodimo edukacije različitih profila žena sa akcentom na mlađu populaciju, ponosna sam što smo ove godine napravili i veći iskorak za našu bosanskohercegovačku ženu – besplatnu web aplikaciju www.stopraku.ba. Stoga pozivam sve djevojčice, djevojke i žene da posjete www.stopraku.ba i pronađu odgovore na mnoga pitanja koja ih zanimaju vezano za rak grlića materice, naglasila je prof. dr. Dženita Ljuca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *