Priča iz infektološke ordinacije Eurofarm Centra u Uniticu: MUŠKA NEPLODNOST

Piše: prim. prof. dr. sc. med. Nada Koluder – Ćimić, specijalista infektolog

Skoro mi stiže poruka: “Poštovana profesorice, želim s Vama podijeliti lijepu vijest. TRUDNA SAM!!! Hvala Vam na pomoći…”.

Moja radost i sreća su nemjerljivi. USPJELI SMO‼️!

Prisjećam se njihove prve posjete. Upućeni od urologa nakon dvogodišnjeg ispitivanja i liječenja MUŠKE NEPLODNOST!!! Razlog: veliki broj leukocita i eritrocita u spermi. Nalaz je urologu sugerisao infekt u nekoj neutvrđenoj tački sjemenog puta, tim prije što su u više spermokultura i eksprimata prostate izolovane i identificirane 3 vrste bakterija. Sve vrijeme je tretiran čak sa 6 antimikrobika s infektološkog aspekta s nedostatnom administracijom, ciljajući isključivo na “dokazane” bakterije, ponavljajući a ne šireći dostupne dijagnostičke pretrage u traganju za sigurnijim uzročnikom. Priloženi spermogrami kroz slijed vremena i povremeno rekla bih “epizodno” liječenje dokumentovali su sve nepovoljniji gubitak kvalitete sperme u svim parametrima sa sve naglašenijom piospermijom i hematospermijom.

U analizi ponuđenih nalaza uočena bakterija – čest stanovnik rodnice, što je podrazumijevalo i uzorkovanje s cerviksa partnerice (što nije bila prethodna praksa) i naravno paralelni tretman bez obzira na njenu simptomatologiju. Do infektološkog tretmana partnerica je bila”postrani”.
Dvije ranije inkriminisane bakterije su i normalni stanovnici kože i u toku procesa dobijanja biološkog materijala moguća je i kontaminacija usljed nedovoljne toalete.
Vođena činjenicom da nađena bakterija/e na laboratorijskom papiru ne znači uvijek i infekt u dužem razgovoru sa dotičnim jako motivisanim bračnim parom napravila sam DIJAGNOSTIČKI PLAN uz nužne upute koje se često same po sebi podrazumijevaju u smislu pravilnog uzimanja uzorka za analizu, njihovom međusobnom odnosu u vrijeme liječenja, apstinenciji, kondomskoj zaštiti, a sve zbog moguće reinfekcije i posljedičnog vrćenja u krug.

I krenula je planirana dijagnostika. U odnosu na ranije nalaze spermokulture, urinokulture i eksprimat prostate, recentne istovjetne analize bile su sterilne. U traganju za uzročnikom proširene su laboratorijske tehnike koje se isključivo rade u LABORATORIJI EUROFARM. Radi se o osjetljivijoj i pouzdanijoj qRT PCR metodi kojom su izolirana DNK iz biološkog uzorka na 3 spolno prenosiva uzročnika iz PANELA 7 testiranih i dodata je HPV genotipizacija PCR na 14 visokorizičnih genotipova od kojih su 2 bila pozitivna.
Kod pacijentice ginekološki nalaz je ukazivao na subakutnu cervikovaginalnu inflamaciju, a od istovjetno provedenih analiza samo je u brisu kulture cerviksa izolirana bakterija koja je mogla biti uzročnik upale, ali i crijevni kontaminant.
Krenula sam sa dobro prostudiranom terapijom uz intenzivno praćenje reakcije organizama na antimikrobike i u konačnici imali smo jasno laboratorijsko saniranje infekcije i željenu TRUDNOĆU.

Ova priča iz infektološke ordinacije je još jedno svjedočenje kako je dobra komunikacija ljekara s pacijentima dovela do povjerenja, suradljivosti što je temelj uspješnog liječenja.

O nama

Eurofarm Centar Poliklinika postoji od 1999. godine. Ideja je nastala od poduzetničke vizije da se izgradi jedan od prvih privatnih polikliničkih centara koji bi bio na usluzi svojim pacijentima. Danas Eurofarm Centar predstavlja vodeću privatnu zdravstvenu ustanovu sa tendecijim rasta i širenja.