NovostiPriča iz infektološke ordinacije Eurofarm Centra u Uniticu: MUŠKA NEPLODNOST

16 Aprila, 2020

Piše: prim. prof. dr. sc. med. Nada Koluder – Ćimić, specijalista infektolog

Skoro mi stiže poruka: “Poštovana profesorice, želim s Vama podijeliti lijepu vijest. TRUDNA SAM!!! Hvala Vam na pomoći…”.

Moja radost i sreća su nemjerljivi. USPJELI SMO‼️!

Prisjećam se njihove prve posjete. Upućeni od urologa nakon dvogodišnjeg ispitivanja i liječenja MUŠKE NEPLODNOST!!! Razlog: veliki broj leukocita i eritrocita u spermi. Nalaz je urologu sugerisao infekt u nekoj neutvrđenoj tački sjemenog puta, tim prije što su u više spermokultura i eksprimata prostate izolovane i identificirane 3 vrste bakterija. Sve vrijeme je tretiran čak sa 6 antimikrobika s infektološkog aspekta s nedostatnom administracijom, ciljajući isključivo na “dokazane” bakterije, ponavljajući a ne šireći dostupne dijagnostičke pretrage u traganju za sigurnijim uzročnikom. Priloženi spermogrami kroz slijed vremena i povremeno rekla bih “epizodno” liječenje dokumentovali su sve nepovoljniji gubitak kvalitete sperme u svim parametrima sa sve naglašenijom piospermijom i hematospermijom.

U analizi ponuđenih nalaza uočena bakterija – čest stanovnik rodnice, što je podrazumijevalo i uzorkovanje s cerviksa partnerice (što nije bila prethodna praksa) i naravno paralelni tretman bez obzira na njenu simptomatologiju. Do infektološkog tretmana partnerica je bila”postrani”.
Dvije ranije inkriminisane bakterije su i normalni stanovnici kože i u toku procesa dobijanja biološkog materijala moguća je i kontaminacija usljed nedovoljne toalete.
Vođena činjenicom da nađena bakterija/e na laboratorijskom papiru ne znači uvijek i infekt u dužem razgovoru sa dotičnim jako motivisanim bračnim parom napravila sam DIJAGNOSTIČKI PLAN uz nužne upute koje se često same po sebi podrazumijevaju u smislu pravilnog uzimanja uzorka za analizu, njihovom međusobnom odnosu u vrijeme liječenja, apstinenciji, kondomskoj zaštiti, a sve zbog moguće reinfekcije i posljedičnog vrćenja u krug.

I krenula je planirana dijagnostika. U odnosu na ranije nalaze spermokulture, urinokulture i eksprimat prostate, recentne istovjetne analize bile su sterilne. U traganju za uzročnikom proširene su laboratorijske tehnike koje se isključivo rade u LABORATORIJI EUROFARM. Radi se o osjetljivijoj i pouzdanijoj qRT PCR metodi kojom su izolirana DNK iz biološkog uzorka na 3 spolno prenosiva uzročnika iz PANELA 7 testiranih i dodata je HPV genotipizacija PCR na 14 visokorizičnih genotipova od kojih su 2 bila pozitivna.
Kod pacijentice ginekološki nalaz je ukazivao na subakutnu cervikovaginalnu inflamaciju, a od istovjetno provedenih analiza samo je u brisu kulture cerviksa izolirana bakterija koja je mogla biti uzročnik upale, ali i crijevni kontaminant.
Krenula sam sa dobro prostudiranom terapijom uz intenzivno praćenje reakcije organizama na antimikrobike i u konačnici imali smo jasno laboratorijsko saniranje infekcije i željenu TRUDNOĆU.

Ova priča iz infektološke ordinacije je još jedno svjedočenje kako je dobra komunikacija ljekara s pacijentima dovela do povjerenja, suradljivosti što je temelj uspješnog liječenja.