NovostiPAMTIĆU U 2018: Kenan Kekić

19 Decembra, 2018
Kenan Kekić je izvršni direktor Eurofarm Centra, jedne od najvećih privatnih zdravstvenih ustanova u BiH. Doktor je stomatologije, a trenutno je na master studijama Cotrugli Business School iz Beograda. Govori engleski i turski. Oženjen je i ima dvoje djece.
Kaže da je ključ sreće i uspjeha naći balans između poslovnog i privatnog.
Pitali smo Kenana Kekića šta je po njegovom mišljenju obilježilo 2018. godinu.
 

DOGAĐAJ GODINE

– Prvo zvanično kloniranje majmuna u Kini. Ako uspije, dolaze i na Balkan…

Saudijska Arabija dozvolila ženama da voze, ali u prisustvu muškarca. Mogu oni kada nemaju novi zakon o akcizama.

Otvorenje sarajevske žičare – simbola grada i vraćanje Trebevića građanima Sarajeva. Neki od nas bi trebalo da uzmu kartu u jednom smjeru i ne osvrću se.

PROMAŠAJ GODINE

– Nastavak komadanja Sirije od gospodara rata. Lako je povlačiti poteze iz dvorova i ovalnih ureda, a ljude gledati kao kolateralnu štetu, jer profit je nabitniji.

Predizborna kampanja u BiH – pokazatelj da smo onakvi kakvim nas svijet doživljava. Ako za nas čuju Kinezi, bit će nas duplo, ma i troduplo više.

LIČNOST GODINE

– Amel Kapo, predsjednik plivačkog kluba SPID Sarajevo, čovjek koji se u potpunosti stavio na raspolaganje djeci sa posebnim potrebama. I bit će mi ličnost godine svake godine. Kada Kinezi krenu na kloniranje ljudi njega bi trebalo da prvog pozovu.

NAJBOLJI POTEZ DRŽAVE

– Aktivnosti koje radi Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ured gradonačelnika Sarajeva. Za razliku od većine političara pokazuju da znaju svoju misiju i da imaju viziju.

NAJLOŠIJI POTEZ DRŽAVE

– Pod pritiskom EU uvedene akcize za gorivo u febraru ove godine. EU, mi ti dolazimo čim sagradimo autoputeve od akciza.

ŠTA OČEKUJETE U 2019. GODINI?

– Dalje smanjenje nataliteta u zemljama EU, rast GDP-a, te povećanje potreba za radnom snagom, što će značajno smanjiti nezaposlenost u Bosni i Hercegovini, samo će nam trebati dobri autoprijevoznici. Na žalost, mnogi će shvatiti da je stih “Sunce tuđeg neba ne grije kao naše” aksiom, a ne hipoteza.

Malo manje ćemo brojati nacionalna krvna zrnca, jer 2019. neće biti izborna godina. I dalje ćemo marljivo raditi na popravljanju ograda koje nas dijele u klaustrofobične male torove, dok ne stasaju neke nove generacije Z.