ČlanakNutricionizam u BiH dobiva novu dimenziju

25 Jula, 20220

Eurofarm poliklinika već je poznata kao kolektiv koji je korak ispred drugih, proširenim vidicima zadiru dublje u znanost kako bi svojim pacijentima omogućili širu sliku o zdravlju, sa naglaskom na prevenciju. Ovoga puta novost dolazi iz nutricionizma, te novom dijagnostikom (nutrigenetikom).

Stručnjaci iz Eurofarma su složni – moderne bolesti kao što su dijabetes, poremećaj rada štitne žlijezde, pretilost, srčana oboljenja, moraju biti popraćene pravilnom prehranom, uz medikamente, kako bi došlo do izlječenja. Osim toga puno prijavljenih simptoma kao što su nadutost, zasićenost, težina,  umor i debljina uvjetuju da jedan sistem, kao što je Eurofarm Centar Poliklinika, angažuje stručnjake iz oblasti nutricionizma kako bi modernom čovjeku pružili potpunu skrb.

Zato je od nedavno angažovana Marijana Zubac, koja uz novu dijagnostiku nutrigenetskih testova pacijentima omogućava
sigurno i brzo mršavljenje, ali kako nam kažu s naglaskom na zdravlje.

Koliko kilograma se gubi mjesečno sa ovim  programima?

Bilježimo odlične i sigurne rezultate, čak gubitak 20 kg u tri mjeseca. Ono što moram napomenuti je da je plan prehrane sa individualno posloženim namirnicama, jedini održiv način da skidanje viška kilograma, sve ostale metode imaju možda brži „wow“ efekat, ali nažalost kilogrami se vraćaju. Mi tako ne radimo.

Naš centar je pun razočaranih, ali to vam je kao kada pokušavate osigurati budućnost ako idete opljačkati banku, umjesto da postepeno stječete. Vrlo brzo naplatite danak, tako je i sa brzim dijetama. Što prije shvatimo, bit će nam lakše.

Je li važnije brojati kalorije ili birati namirnice?

U zadnje vrijeme češće susrećem nadute nego pretile ljude, još češće srećem vitke i bolesne. To pokazuje da su kalorije zadnje koje se trebaju brojati, puno je važniji izbor namirnica, a onda se radi matematika. Ko god temelji svoju prehranu samo na kalorijama, neće daleko dogurati, a ne čudi ni nemogućnost mršavljenja ako jedete pogrešnu hranu. Takve namirnice zadržavaju vodu u organizmu, nadimaju, zasićuju.

Tijelo češće traži da se eliminiraju namirnice koje terete organizam, kako bi se „otkočili“ mehanizmi mršavljenja. Koje namirnice smetaju nekome, pokazuju testovi. Prošlo je vrijeme nasumičnog savjetovanja! Sa testovima smo korak ispred i to je dobar prevencjski alat, zato smo osmislili pakete koji pokrivaju i analizu sastava tijela na BODITRAX analizatoru, testove iz krvi, te na osnovu dobivenih nalaza kreiramo program prehrane. U svaki paket uključeno je i nutricionistično praćenje od 30 dana. Raditi test posebno bez kompletne stručne obrade je tek na pola odrađen posao, zato je PREMIUM paket idealno rješenje za one koje žele mršati sigurno i preduhitriti bolesti.

Možete li nam reći nešto više o nutrigenetici?

PREMIUM paket u Eurofarm Centar Poliklinici u Uniticu sadrži taj test, najviši je stepen dijagnostike koja nam je potrebna jer naši geni diktiraju metaboličke procese u organizmu, a rezultat ovoga testa od krucijalne je važnosti za kreiranje ciljane nutritivne terapije. Ovom specifičnom analizom možemo utvrditi da li naše tijelo efektivno metabolizira ugljikohidrate i masnoće; da li smo skloni gojaznosti te da li imamo rizik za dijabetes i insulinsku rezistenciju.

Kome preporučujete testiranje?

  • Osobama koje su bezuspješno praktikovale različite dijete;
  • Osobama koje žele da započnu specifičnu prehranu u cilju smanjenja i održavanja tjelesne mase;
  • Osobama koje žele da prilagođenom, individualnom ishranom i životnim stilom dostignu i očuvaju optimalno
    zdravlje i vitalnost.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *