NovostiMeđunarodni dan borbe protiv raka: Podižimo svijest zajedno!

4 Februara, 2020

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rak je vodeći uzročnik smrtnosti u svijetu!

Rak je izraz za veliku skupinu bolesti koje mogu zahvatiti praktički svaki dio tijela.Nastaje iz jedne stanice nizom transformacija i prelazaka iz predmalignih promjena do malignih tumora. Metastaziranje, ubrzano stvaranje abnormalnih stanica koje se mogu proširiti na susjedne dijelove tijela i u druge organe, glavni je uzrok smrti zbog maligne bolesti.
Broj osoba oboljelih od zloćudnih bolesti u stalnom je porastu, što je u najvećoj mjeri posljedica povećanog očekivanog trajanja života i većeg broja osoba starije dobi u kojoj se rak češće pojavljuje.

Međunarodni dan  borbe protiv raka obilježava se 4. februara  kako bi se podigla svijest o raku  i potaknula njegova prevencija, rano otkrivanje i liječenje.

U 2019. godini Svjetski dan borbe protiv raka pokrenuo je trogodišnju kampanju pod sloganom “Ja jesam i ja hoću” – (engl. “I Am and I Will”) i trajat će do 2021. godine.

Evropski kodeks protiv raka Međunarodne agencije za istraživanje raka preporučuje 12 koraka koje svaka osoba može sama poduzeti radi smanjenja rizika od dobijanja raka:

 1. Ne pušiti.
 2. Ne izlagati se duhanskom dimu iz okoline.
 3. Održavati prikladnu tjelesnu težinu.
 4. Hraniti se zdravo.
 5. Vježbati i kretati se.
 6. Smanjiti unos alkohola.
 7. Smanjiti izlaganje suncu, naročito djece.
 8. Na radnom mjestu se zaštititi od tvari koje uzrokuju rak.
 9. Provjeriti nivo radona u svojoj oklini, te visoke vrijednosti smanjiti.
 10. Cijepiti djecu protiv hepatitisa B (novorođenčad) i humanog papiloma virusa (HPV) za djevojčice i dječake prije stupanja u pubertet.
 11. Prakticirati dojenje (žene).
 12. Biti aktivan sudionik/ca u programima za rano otkrivanje raka debelog crijeva (muškarci i žene), dojke (žene) i vrata maternice (žene).