Međunarodni dan borbe protiv raka: Podižimo svijest zajedno!

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rak je vodeći uzročnik smrtnosti u svijetu!

Rak je izraz za veliku skupinu bolesti koje mogu zahvatiti praktički svaki dio tijela.Nastaje iz jedne stanice nizom transformacija i prelazaka iz predmalignih promjena do malignih tumora. Metastaziranje, ubrzano stvaranje abnormalnih stanica koje se mogu proširiti na susjedne dijelove tijela i u druge organe, glavni je uzrok smrti zbog maligne bolesti.
Broj osoba oboljelih od zloćudnih bolesti u stalnom je porastu, što je u najvećoj mjeri posljedica povećanog očekivanog trajanja života i većeg broja osoba starije dobi u kojoj se rak češće pojavljuje.

Međunarodni dan  borbe protiv raka obilježava se 4. februara  kako bi se podigla svijest o raku  i potaknula njegova prevencija, rano otkrivanje i liječenje.

U 2019. godini Svjetski dan borbe protiv raka pokrenuo je trogodišnju kampanju pod sloganom “Ja jesam i ja hoću” – (engl. “I Am and I Will”) i trajat će do 2021. godine.

Evropski kodeks protiv raka Međunarodne agencije za istraživanje raka preporučuje 12 koraka koje svaka osoba može sama poduzeti radi smanjenja rizika od dobijanja raka:

 1. Ne pušiti.
 2. Ne izlagati se duhanskom dimu iz okoline.
 3. Održavati prikladnu tjelesnu težinu.
 4. Hraniti se zdravo.
 5. Vježbati i kretati se.
 6. Smanjiti unos alkohola.
 7. Smanjiti izlaganje suncu, naročito djece.
 8. Na radnom mjestu se zaštititi od tvari koje uzrokuju rak.
 9. Provjeriti nivo radona u svojoj oklini, te visoke vrijednosti smanjiti.
 10. Cijepiti djecu protiv hepatitisa B (novorođenčad) i humanog papiloma virusa (HPV) za djevojčice i dječake prije stupanja u pubertet.
 11. Prakticirati dojenje (žene).
 12. Biti aktivan sudionik/ca u programima za rano otkrivanje raka debelog crijeva (muškarci i žene), dojke (žene) i vrata maternice (žene).
O nama

Eurofarm Centar Poliklinika postoji od 1999. godine. Ideja je nastala od poduzetničke vizije da se izgradi jedan od prvih privatnih polikliničkih centara koji bi bio na usluzi svojim pacijentima. Danas Eurofarm Centar predstavlja vodeću privatnu zdravstvenu ustanovu sa tendecijim rasta i širenja.