Kenan Kekić: Sve investicije Eurofarm Centra vezane su za kadrovska pitanja

Eurofarm Centar je privatna zdravstvena ustanova sa dugogodišnjim iskustvom u liječenju pacijenata i pružanju zdravstvenih usluga iz široke palete. Eurofarm – Centar Poliklinika posluje skoro 20 godina i predstavlja vodeću privatnu zdravstvenu ustanovu sa tendencijim rasta i širenja. Okupljaju preko stotinu vrhunskih stručnjaka koji posluju na šest lokacija – Ilidža, Unitic, Visoko, Goražde, IUS i centralna laboratorija u ulici Kolodvorska 5.

Kako se bore sa zadržavanjem kadra, o trenutnim aktivnostima, budućim planovima, novim uslugama Eurofarm Centra, te perspektivi privatnog zdravstva za Akta.ba je govorio izvršni direktor kompanije Kenan Kekić.

Jeste li zadovoljni postignutim rezultatima u 2018. godini? Šta je to što ju je obilježilo u poslovnom smislu?

– U 2018. godini smo postigli najbolje poslovne rezultate u skoro 20 godina postojanja, povećali broj korisnika naših usluga za skoro 30%, te uradili kompletnu reorganizaciju poslovanja. Povećan je broj stalno zaposlenih ljekara za 50% i urađena informatizacija poslovanja, kroz uvođenje najsavremenijeg zdravstvenog informatičkog sistema. Kroz 2018. godinu pacijent i Hipokratova zakletva su nam bili i ostali na prvom mjestu, jer pacijent može birati nas, a ne i mi njega.

Kao najveća privatna zdravstvena ustanova koja se bavi primarnom i specijalističko konsultativnom zdravstvenom djelatnošću, sa kakvim ste planovima ušli u 2019. godinu?

– Zahvaljujući završenim procesima reorganizacija i unapređenja poslovanja, u toku 2019. godine nas očekuje veliko širenje poslovanja. Svoje usluge ćemo ponuditi klijentima nekoliko bosanskohercegovačkih gradova, o čemu će javnost biti blagovremeno obavještena. Također u Sarajevu proširujemo polikliniku Unitic, koja će postati centar poslovanja za KS. Broj usluga koje ćemo nuditi će također biti značajno proširen.

Kako planirate rješavati pitanje kadra kroz otvaranje novih poslovnica?

– Pitanje ljekarskog kadra je najvažnije pitanje. Svjedoci smo odlaska velikog broja ljekara u EU zemlje, usporen proces odlaska na specijalizacije, sve manja zainteresiranost za studiranje na medicinskim fakultetima i posljedično povećanje starosne dobi ljekara koji rade. Na ovome intenzivno radimo i konstantno širimo tim ljekara koji rade kod nas. Trenutno imamo 3 ljekara koji završavaju specijalizacije, a planiramo povećavati taj broj. Sve buduće investicije su vezane najprije za kadrovska pitanja i pored pronalaska adekvatnog prostora puno komplikovanije je pronaći ljekare koji su spremni ostaviti poslove u državnim zdravstvenim ustanovama i preći u privatni sektor. Zahvaljujući trendovima u zdravstvu ovakvih ljekara je sve više. Na nama će biti da im ponudimo motivirajuću radnu sredinu.

Prošle ste godine predstavili revolucionarnu metodu u dijagnostici srčanih oboljenja. Jesu li u planu inovativne usluge i ove godine?

– Naša vizija je da kao vodeća privatna zdravstvena ustanova u Bosni i Hercegovini, pratimo najsavremenije svjetske trendove iz područja medicine, a koja će omogućiti kvalitetnu, sveobuhvatnu, kontinuiranu i pristupačnu zdravstvenu zaštitu našim pacijentima. Navedeno traži praćenje trendova, obezbjeđenje opreme i obuku kadra. Jedan od primjera je i naša laboratorija koja danas nudi preko 600 različitih analiza, a neke od njih prije nije bilo moguće raditi u BiH.

Koje medicinske discipline su u fokusu rada Eurofarm Centra?

– Kao najveća privatna zdravstvena ustanova pokrili smo gotovo sve medicinske discipline, od opće i porodične medicine, preko medicine rada, internističkih disciplina do opće i abdominalne hirurgije.

Da li se vi suočavanje sa problemom odlaska i zadržavanja stručnog medicinskog kadra? Koji je vaš savjet onima koji se dvoume otići ili ostati?

– Ovo je pitanje koje i mene, kao građanina Bosne i Hercegovine jako brine. Naša ekonomija je takva da ne može ljekarima ponuditi finansijske uslove kakve mogu dobiti u zemljama EU. Sa druge strane veliki je pritisak različitih agencija koje vrbuju ljekare iz BiH za prelazak u EU, jer je naš edukativni sistem poprilično cijenjen. Država na svakog svršenog specijalistu uloži kroz školovanje par stotina hlijada KM, a novi poslodavac ponudi bolje radne uslove i dobije kadar skoro pa besplatno. Ali tako je u svim postsocijalističkim državama i taj trend će biti samo izraženiji u budućnosti. Kada ljekar bude zadovoljan finansijskim uslovima, opremom i radnom sredinom neće razmišljati da ide dalje. Ima nešto i u onoj Šantićevoj “Ostajte ovdje. Sunce tuđeg neba ne grije k’o što ovo grije”.

Kakva je pozicija i perspektiva privatnog zdravstva u Bosni i Hercegovini s obzirom na najavu brojnih reformi?

– Privatni zdravstveni sektor u BiH će neminovno rasti i razvijati se. Sve je veći broj pacijenata sa dodatnim zdravstenim osiguranjima, koji uslugu traže u privatnom sektoru. Također, sve je veća svijest o prevenciji zdravlja i mnogi pacijenti ne žele liste čekanja nego brzu, kvalitetnu i ljubaznu uslugu, jer zdravlje je najveće bogatstvo koje imamo. Najbitnije je da je pacijent, a ne zarada na prvom mjestu! Zdrav čovjek ima hiljadu želja, a bolestan samo jednu. I privatni i javni zdravstveni sistem postoji zbog pacijenata i sve mora biti podređeno njima.

O nama

Eurofarm Centar Poliklinika postoji od 1999. godine. Ideja je nastala od poduzetničke vizije da se izgradi jedan od prvih privatnih polikliničkih centara koji bi bio na usluzi svojim pacijentima. Danas Eurofarm Centar predstavlja vodeću privatnu zdravstvenu ustanovu sa tendecijim rasta i širenja.