Kenan Kekić: Eurofarm Centar kontinuirano raste i prati nove trendove – pacijent je uvijek na prvom mjestu

Većina naših klijenata dolazi kod nas zbog nekog zdravstvenog problema, ali kada naiđu na topao doček i ljubazno osoblje koje se prema njima odnosi kao nekome kome treba pomoći, uz osmjeh, empatiju i profesionalnost, sve je lakše.

Eurofarm Centar danas je jedna od najvećih privatnih zdravstvenih ustanova u BIH s tradicijom od 20 godina i velikim brojem zadovoljnih klijenata. Danas Eurofarm upošljava 100 zdravstvenih radnika, među kojima su i akademici, doktori nauka, ljekari i srednje medicinsko osoblje. Dok ljekari masovno napuštaju BIH, EurofarmCentar uspjeva zadržati neke od najboljih, a o sadašnjosti, uslugama koje nude i budućnosti za Biznis.ba ekskluzivno je govorio izvršni direktor kompanije Kenan Kekić.

  • Šta je danas Eurofarm Centar, šta je njegova primarna djelatnost i misija?

KEKIĆ: Eurofarm Centar je trenuntno najveća privatna zdravstvena ustanova koja se bavi primarnom i specijalističko konsultativnom zdravstvenom djelatnošću tj. našim klijentima nudimo širok dijapazon zdravstvenih usluga, od opće prakse do hirurgije, uz kompletnu laboratorijsku podršku. Od osnivanja do danas svojim pacijentima obezbjeđujemo visoko kvalitetnu i sveobuhvatnu zdravstvenu uslugu od strane najeminentnijih stručnjaka iz oblasti zdravstva, a poštujući temeljne etičke principe na kojima počiva naša profesija. U mogućnosti smo u kratkom vremenskom roku provesti kompletnu evaluaciju zdravstvenog stanja naših pacijenata bez čekanja i na jednom mjestu. Trenutno poslujemo na 6 lokacija u 3 bh. grada, Sarajevu, Visokom i Goraždu.

  • Ko je izvršni direktor Eurofarm Centra Kenan Kekić, recite nam nešto više o vašem poslovnom putu?

KEKIĆ: Rođen sam u Sarajevu, prije 43 godine, pohađao Stomatološki fakultet Univerziteta u Sarajevu, i od tada faktički počinje moja  ozbiljnija edukacija i usmjeravanje.  Završio sam brojne internacionalne edukacije iz područja marketinga,  prodaje, ljudskih odnosa, finansija i računovodstva. Trenutno sam završna godina executive MBA programa na Cotrugli Business School, diploma je  međunarodno certificirana, te kao takva priznata u cijelom svijetu, a što otvara mogućnost diplomcima za građenje internacionalnih karijera. Govorim engleski i turski jezik. Radio sam u internacionalnim i domaćim farmaceutskim kompanijama, a bio i vlasnik privatne stomatološke ordinacije. Kombinacija zdravstvenog i ekonomskog usmjerenja će u budućnosti biti sve traženija. U suštini svi smo mi studenti cijeli život, jer kada izgubimo interes za učenjem život kreće silaznom putanjom. U harmoničnom braku supruga i ja odgajamo dvoje djece, jednog budućeg lidera i jednu buduću umjetnicu. Naša želja je da ostanemo u BiH, državi u kojoj smo se rodili, odrastali i izgrađivali.

  • Šta korisnici Vaših usluga imaju drugačije u odnosu na konkurenciju?

KEKIĆ:  Kompanija Eurofarm Centar postoji skoro 20 godina, a broj zadovoljnih klijenata se povećava iz godine u godinu. Razlog je vrlo jednostavan, naš klijent je uvijek na prvom mjestu. Većina naših klijenata dolazi kod nas zbog nekog zdravstvenog problema, kada naiđu na topao doček i ljubazno osoblje koje se prema njima odnosi kao nekome kome treba pomoći, uz osmjeh, empatiju i profesionalnost, sve je lakše.

Kijent bira nas, a ne mi njega, stoga je najvažnija stvar koja nas odvaja od ostalih ljudskost, empatija i profesionalnost.

  • Koliko uposlenih danas brojite i o kakvom se kadru radi?

KEKIĆ:  Eurofarm Centar, na 6 lokacija i tri BH grada upošljava preko 100 zdravstvenih radnika, ljekara i srednjeg medicinskog osoblja. U skladu sa registrovanim djelatnostima danas u našem timu rade ljekari opće prakse, specijalisti porodične medicine, interne medicine, kardiologije pa sve do specijaliste opće i abdominalne hirurgije. Ponosni smo što u našem timu imamo jednog akademika, 3 doktora nauka, 7 magistara nauka. Vodimo računa i o mladom kadru, i danas imamo 3 opća ljekara na specijalizaciji.

  • Ove godine predstavljena je HyperQ metoda, koja se naziva revolucijom u dijagnostici srčanih oboljenja. O kakvoj se metodi radi?

KEKIĆ:  Radi se o HyperQ metodi, koja iz klasično snimljenog EKG signala izvlači vrijedne kliničke informacije koje mogu spasiti život i na vrijeme otkriti pojavu teških srčanih oboljenja. Metoda je bezbolna, traje nekoliko minuta, a ljekarima dijagnostičarima omogućava u kratkom vremenskom intervalu do sada nevidljive informacije o stanju srca.  HyperQ  je idealna metoda za rano otkrivanje teških srčanih oboljenja za  sve osobe koje se bave stresnim poslovima, osobe u kasnim godinama, kao i one koji u porodici imaju historiju srčanih oboljenja.

Zahvaljujući ovoj metodi moguće je značajno smanjiti broj invazivnih i poluinvazivnih procedura kao rezultat pogrešne inicijalne dijagnoze, te pravovremeno prepoznavanje akutnog koronarnog sindroma.

Metoda se trenutno radi u Eurofarm poliklinici Ilidža.

Kliničke studije su pokazale da HyperQ  otkriva do 80% više pacijenata sa ishemijom u odnosu na standardni EKG

Klinička studija na ženama je pokazala da  HyperQ smanjuje lažne pozitivne rezultate za preko 50% ispitanika

AHA (American Heart Association) je u svojoj posljednjoj izjavi uključila HyperQ kao standard u stres testovima naglašavajući da značajno povećava preciznost dijagnostikovanja koronarnih bolesti srca

  • Svjedoci smo sve brojnijeg odlaska ljekara, kvalitetnih ljekara iz BIH, međutim ima i drugačiji primjera. U Vašem timu je hirurg doc. dr. Ismar Rašić kojeg ste ubijedili da ostane?

KEKIĆ: U mom svakodnevnom poslu najveći problem predstavlja upravo kadar, jer niti najbolja privatna domaća zdravstvena ustanova ne može pružititi uslove koje ima svaka prosječna evropska ustanova. Normalno je i ljudski da svi mi u životu težimo ka boljem, jer život je kratak za sve planove koje imamo. Navedeni problemi su posljedica loše kadrovske, socijalne i političke situacije u zemlji i bojim se da će se trend odlaska kvalitetnih ljekara u budućnosti samo ubrzati. A na kraju ispaštat ćemo svi mi zajedno.

Doc. dr Ismar Rašić  je za sada dio tima, ali trenutno BiH nije u stanju da mu da dovoljno širine koje daju EU zemlje. Sretni što takvog stručnjaka imamo u našem timu i duboko vjerujemo da će se prilike u BiH popraviti i da će on ostati dio našeg tima.

  • Šta nudite u oblasti hirurgije?

KEKIĆ: Naša hirurgija se temelji na procedurama i postupcima koji spadaju pod „One day surgery“. Trenutni fokus je na laparaskopskim intervencijama u abdomenu, koje ne traže velike rezove na tkivu pacijenta i imaju znatno kraći period rekonvalescencije tj opravka. Trenutno u septembru mjesecu imamo 2 intervencije po sniženim cijenama, operacija žučne kese i abdominalne hernie tzv „kile“. Sve detalje možete pogledati na eurofarmcentar.ba.

  • Kakvi su planovi za dalji razvoj  Eurofarm Centra?

KEKIĆ: Kao i svaka kompanija koja gleda naprijed i Eurofarm Centar ima ozbiljne planove za budućnost, naročito u svjetlu sve većih problema u funkcionisanju javnih zdravstvenih ustanova. Na nama je da iskoristimo priliku i svim potencijalnim klijentima ponudimo kvalitetnu, brzu i dostupnu uslugu, u skladu sa najsavremenijim svjetskim trendovima.

Naša vizija je postati vodeća privatna zdravstvena ustanova u Bosni i Hercegovini, u pružanju zdravstvene usluge u skladu sa najsavremenijim svjetskim trendovima iz područja medicine a koja će omogućiti kvalitetnu, sveobuhvatnu, kontinuiranu i pristupačnu zdravstvenu zaštitu našim pacijenatima.

Biznis.ba

 

O nama

Eurofarm Centar Poliklinika postoji od 1999. godine. Ideja je nastala od poduzetničke vizije da se izgradi jedan od prvih privatnih polikliničkih centara koji bi bio na usluzi svojim pacijentima. Danas Eurofarm Centar predstavlja vodeću privatnu zdravstvenu ustanovu sa tendecijim rasta i širenja.