IZ INFEKTOLOŠKE ORDINACIJE: Važnost testiranja na COVID-19 u pravo vrijeme i na pravi način

Piše: prim. prof. dr. sc. med. Nada Koluder Ćimić, specijalista infektolog

U posljednje vrijeme obraćaju mi se pacijenti s visokom temperaturom, groznicom. Na početku bolesti, unutar 3-4 dana već su negdje uspjeli da se 2-3 puta testiraju na COVID-19. Tom nekom doktoru bilo je jedino važno uraditi PCR i serološki test, jedan, dva na isti dan. Dobijanjem negativnih rezultata i uvidom u rutinski traženu laboratoriju darežljivo se uključuje antibiotik za svaki slučaj! Visoka temperatura se nastavlja uprkos antibiotiku i onda obično slijedi posjeta infektologu.


Tada nastaje problem.
Naime, startno nakon ambulantne infektološke obrade i ne postavljanja dijagnoze se jasno kaže da su u odnosu na početak bolesti rano testirani i da su mogući lažno negativni rezultati. Zatim, da u obzir dolaze i druge infektivne ali i neinfektivne bolesti i da će antibiotik moguće otežavati uspostavljanje egzaktne dijagnoze.

I slijedi dijagnostički put…

Testiranje na COVID -19 je važno i validno kad se radi u pravo vrijeme i na pravi način.
Od pojave SARS CoV 2 susrela sam se sa mnogim laboratorijskim nelogičnostima. Recimo: IgM+, IgG+, RTG + znaci, PCR-. Retestiran unutar 24h – PCR+. Dakle, greška kod uzorkovanja. Ili IgM+, IgG-, kasnije dokazana CMV INFEKCIJA. Radilo se o lažno pozitivnom nalazu, odnosno CROSS infekciji. Ili meni znan pacijent PCR +, s RTG + znacima i povišenom temperaturom tretiran i oporavljen. Naknadno, samoincijativno pacijent radi brzi test IgM-, IgG- i dolazi zbunjen infektologu. Dilema je riješena serološkim testom. Potvrđena je preležana infekcija, odnosno dobra zaštita.

Dakle, testiranje na COVID 19 važno, ali indikaciju i racionalno trošenje novca treba određivati prije svega infektolog tim prije što je kliničko iskustvo garant racionalnog dijagnostičkog puta!

O nama

Eurofarm Centar Poliklinika postoji od 1999. godine. Ideja je nastala od poduzetničke vizije da se izgradi jedan od prvih privatnih polikliničkih centara koji bi bio na usluzi svojim pacijentima. Danas Eurofarm Centar predstavlja vodeću privatnu zdravstvenu ustanovu sa tendecijim rasta i širenja.