NovostiIZ INFEKTOLOŠKE ORDINACIJE: Važnost testiranja na COVID-19 u pravo vrijeme i na pravi način

3 Juna, 2020

Piše: prim. prof. dr. sc. med. Nada Koluder Ćimić, specijalista infektolog

U posljednje vrijeme obraćaju mi se pacijenti s visokom temperaturom, groznicom. Na početku bolesti, unutar 3-4 dana već su negdje uspjeli da se 2-3 puta testiraju na COVID-19. Tom nekom doktoru bilo je jedino važno uraditi PCR i serološki test, jedan, dva na isti dan. Dobijanjem negativnih rezultata i uvidom u rutinski traženu laboratoriju darežljivo se uključuje antibiotik za svaki slučaj! Visoka temperatura se nastavlja uprkos antibiotiku i onda obično slijedi posjeta infektologu.


Tada nastaje problem.
Naime, startno nakon ambulantne infektološke obrade i ne postavljanja dijagnoze se jasno kaže da su u odnosu na početak bolesti rano testirani i da su mogući lažno negativni rezultati. Zatim, da u obzir dolaze i druge infektivne ali i neinfektivne bolesti i da će antibiotik moguće otežavati uspostavljanje egzaktne dijagnoze.

I slijedi dijagnostički put…

Testiranje na COVID -19 je važno i validno kad se radi u pravo vrijeme i na pravi način.
Od pojave SARS CoV 2 susrela sam se sa mnogim laboratorijskim nelogičnostima. Recimo: IgM+, IgG+, RTG + znaci, PCR-. Retestiran unutar 24h – PCR+. Dakle, greška kod uzorkovanja. Ili IgM+, IgG-, kasnije dokazana CMV INFEKCIJA. Radilo se o lažno pozitivnom nalazu, odnosno CROSS infekciji. Ili meni znan pacijent PCR +, s RTG + znacima i povišenom temperaturom tretiran i oporavljen. Naknadno, samoincijativno pacijent radi brzi test IgM-, IgG- i dolazi zbunjen infektologu. Dilema je riješena serološkim testom. Potvrđena je preležana infekcija, odnosno dobra zaštita.

Dakle, testiranje na COVID 19 važno, ali indikaciju i racionalno trošenje novca treba određivati prije svega infektolog tim prije što je kliničko iskustvo garant racionalnog dijagnostičkog puta!