INTOLERANCIJA NA GLUTEN I CELIJAKIJA

Celijakija je gastroenterološka autoimuna kronična bolest koju obilježava nepodnošenje glutena.

Celijakija (intolerancija na gluten) postala je bolest današnjice na koju nije imuna niti jedna dobna skupina, a koja može postojati i bez ikakvih simptoma, te je tada nazivamo “tihom” ili “prikrivenom”. S obzirom na to kako neprobavljanje glutena može dovesti i do ozbiljnih komplikacija važno je prepoznati simptome i reagirati na vrijeme. Simptomi celijakije mogu biti različiti i često ne ukazuju na povezanost sa probavnim traktom, a najjasniji kod male djece. To su simptomi koji ukazuju na problem u trbuhu: povraćanje, nadutost, učestali proljevi, gubitak na težini, umor i slabost. Za razliku od dječije dobi, u odrasloj dobi često su tegobe vezane uz različite druge organske sisteme.

Kod odraslih bolest se manifestira simptomima kao što su umor i iscrpljenost, psihički poremećaji, depresija, anksioznost, anemija, promjene na koži, dermatitis herpetiformis je kožna celijakija, osteoporoza, artritis, migrena, epilepsija, neuromuskulatorni poremećaji, jetreni poremećaji, spontani pobačaji, neplodnost, napuhnutost i konstipacija, malaksalost, povišeni jetreni enzimi, kostobolja i prerane bolesti kostiju, osteopenija, osteoporoza.

Iako je celijakija kronična, bolest ima izvrsnu prognozu ako se na vrijeme dijagnosticira i započne s liječenjem koje podrazumjeva bezglutensku dijetu!
Jedan od načina otkrivanje celijakije može biti i povremeno izostavljanje glutena.

Eurofarm Centar Laboratorija nudi serološko testiranje na antiglijadinska antitijela (AGA IgA i IgG) kao i na antitijela protiv tkivne transglutaminaze (tTg IgA i IgG).

Također nudimo i mogućnost pojedinačnog testiranja na navedena antitijela.

Za sve dodatne informacije pozovite na kontakt telefon 033/944-214.

O nama

Eurofarm Centar Poliklinika postoji od 1999. godine. Ideja je nastala od poduzetničke vizije da se izgradi jedan od prvih privatnih polikliničkih centara koji bi bio na usluzi svojim pacijentima. Danas Eurofarm Centar predstavlja vodeću privatnu zdravstvenu ustanovu sa tendecijim rasta i širenja.