NovostiINTOLERANCIJA NA GLUTEN I CELIJAKIJA

3 Oktobra, 2018

Celijakija je gastroenterološka autoimuna kronična bolest koju obilježava nepodnošenje glutena.

Celijakija (intolerancija na gluten) postala je bolest današnjice na koju nije imuna niti jedna dobna skupina, a koja može postojati i bez ikakvih simptoma, te je tada nazivamo “tihom” ili “prikrivenom”. S obzirom na to kako neprobavljanje glutena može dovesti i do ozbiljnih komplikacija važno je prepoznati simptome i reagirati na vrijeme. Simptomi celijakije mogu biti različiti i često ne ukazuju na povezanost sa probavnim traktom, a najjasniji kod male djece. To su simptomi koji ukazuju na problem u trbuhu: povraćanje, nadutost, učestali proljevi, gubitak na težini, umor i slabost. Za razliku od dječije dobi, u odrasloj dobi često su tegobe vezane uz različite druge organske sisteme.

Kod odraslih bolest se manifestira simptomima kao što su umor i iscrpljenost, psihički poremećaji, depresija, anksioznost, anemija, promjene na koži, dermatitis herpetiformis je kožna celijakija, osteoporoza, artritis, migrena, epilepsija, neuromuskulatorni poremećaji, jetreni poremećaji, spontani pobačaji, neplodnost, napuhnutost i konstipacija, malaksalost, povišeni jetreni enzimi, kostobolja i prerane bolesti kostiju, osteopenija, osteoporoza.

Iako je celijakija kronična, bolest ima izvrsnu prognozu ako se na vrijeme dijagnosticira i započne s liječenjem koje podrazumjeva bezglutensku dijetu!
Jedan od načina otkrivanje celijakije može biti i povremeno izostavljanje glutena.

Eurofarm Centar Laboratorija nudi serološko testiranje na antiglijadinska antitijela (AGA IgA i IgG) kao i na antitijela protiv tkivne transglutaminaze (tTg IgA i IgG).

Također nudimo i mogućnost pojedinačnog testiranja na navedena antitijela.

Za sve dodatne informacije pozovite na kontakt telefon 033/944-214.