NovostiEurofarm praktikantica na prvom međunarodnom Kongresu genetičara u BiH nagrađena za najbolju prezentaciju svog diplomskog rada

8 Oktobra, 2019

Zadovoljstvo nam je objaviti pozitivne priče pa tako želimo da podijelimo i ovu sa Vama.

Eurofarm praktikantica i IUS studentica Emina Huseinbegović, BSc.,  dobila je nagradu za najbolju prezentaciju svog diplomskog rada (Best Undergraduate Presentation Award) na temu ˝Urine qRT-PCR assay as a screening tool for the detection of congenital human Cytomegalovirus infection of infants in Sarajevo Canton˝  na prvom međunarodnom Kongresu genetičara u BiH.

Praktični rad je u cjelosti sproveden u laboratoriji za Molekularnu Dijagnostiku, u sklopu Eurofarm Centar Laboratorije, pod nadzorom i komentorstvom dr. Darie Ler, gdje je Emina vrlo uspješno završila svoju studentsku praksu te nastavila volontirati u istom laboratoriju još 6 mjeseci. Svoj diplomski rad odbranila je sa najboljom ocjenom na Internacionalnom Univerzitetu Sarajevo (IUS) na odsjeku za Genetiku i Bioinžinjering, pod mentorstvom doc. dr. Mirze Suljagić.

Ovo je još jedan primjer uspješne saradnje između Eurofarm Centra i IUS-a, a koja će se nastaviti i u budućnosti.

Na trodnevnom skupu u Sarajevu okupili su se brojni znanstvenici i istraživači iz različitih oblasti genetike koji je organiziran od strane Udruženja genetičara u BiH (GENuBiH) gdje je predstavljeno 97 prezentacija iz oblasti humane, forenzičke, mikrobne i biljne genetike.