NovostiEUROFARM CENTAR SE PRIDRUŽUJE BORBI PROTIV COVID – 19

9 Aprila, 2020

Uzimajući u obzir trenutni razvoj pandemije uzrokovane coronavirusom, PZU “Eurofarm Centar – Poliklinika” se odlučuje za aktivno učešće u borbi za rano otkrivanje, izolaciju i blagovremeno zbrinjavanje oboljelih, u nadi da će se time umanjiti posljedice bolesti i eventualno dalje širenje infekcije u populaciji.

Na osnovu do sada objavljenih publikacija (https://poliklinika.eurofarmcentar.ba/znacaj-ct-a-u-algoritmu-dijagnostike-covid-19/) koje se tiču primjene i efikasnosti CT skeniranja pluća (osjetljivost do 97%) u detekciji COVID-19 pneumonije kod klinički suspektnih slučajeva, Eurofarm Centar stavlja na raspolaganje najsavreminiji CT uređaj u regionu, 640 slice-ni Canon Aquilion One.

Zbog izuzetne brzine skeniranja, CT aparat smanjuje dozu zračenja do 85% u odnosu na aparate starijih generacija dok istoveremeno obezbjeđuje visoku rezoluciju dobijenih CT snimaka.

Radi prevencije širenja zaraze, prostor za CT skeniranje je izolovan sa zasebnim ulazom za pacijente, visokim stepenom zaštite za radiološke inžinjere koji izvode CT snimanja, bez kontakta potencijalno infektivnih i neinfektivnih pacijenata. Nakon pregleda, naši će radiolozi odmah očitati dobijene CT snimke.

Obzirom da CT pregled još uvijek nije preporučen za masovna snimanja (screening) za COVID-19 pneumoniju, PZU “Eurofarm Centar – Poliklinika” će skenirati samo pacijente koji imaju preporuku ili uputnicu kliničara.

Eurofarm Centar je još prije mjesec dana stavio svoje resurse na raspolaganje Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo i JU Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.  Na raspolaganje smo stavili najsavremeniji CT u regionu sa minimalnim zračenjem, kao i najsavremeniji qRT – PCR (QuantStudio™ 5) aparat i neophodnu prateću opremu i reagense najvišeg kvaliteta za molekularnu dijagnostiku COVID-19.

Naša poliklinika je nastavila pružati svoje usluge u ovom periodu svim pacijentima, sve procedure se sprovode kao i ranije (period čekanja rezultata nalaza i zakazivanje termina), zakonom propisana zaštita pacijenata i osoblja i poštivanje uputa Kriznog štaba KS se sprovodi konstantno, što podrazumjeva detaljne dezinfekcije, kao i trijažu pacijenata prije ulaska u prostorije poslovnica poliklinike.

Rezervacije termina je moguće izvršiti telefonskim putem pozivom na broj 033 296 375 i 033 296 379 ili online, putem sljedećeg linka: https://poliklinika.eurofarmcentar.ba/zakazite-termin-2/#pj-Unitic.