NovostiDoc. Dr. Daria Ler prezentovala naučno-istraživački rad i predstavila Eurofarm Polikliniku u sklopu Evropskog projekta „MuTaLig“

24 Oktobra, 2018

Doc. Dr. Daria Ler je od 18-19. oktobra 2018. godine u historijskoj zgradi Univerziteta Malta, u prekrasnom središtu Valletta, nedavno nominiranog za Evropsku prijestolnicu kulture 2018., prezentovala naučni rad pod nazivom “Expression of activator protein-1 (AP-1) family members in breast cancer: association of c-FOS/MACC1 and FosB expression with a well-differentiated, receptor-positive tumor phenotype”.

Docentica Ler je u sklopu evropskog projekta “Multi-target paradigm for innovative ligand identification in the drug discovery process (MuTaLig)” predstavila Eurofarm Polikliniku kao član menadžerskog odbora i radne grupe koja se bavi odabirom bioloških ciljanih molekula i procjenom bioloških podataka. “Radni zadaci naše radne grupe podrazumjevaju odabir terapeutski relevantnih molekularnih ciljeva na temelju dostupnosti njihove strukture i uloge u oboljenju, upoznavanje najboljeg biofizičkog testa za procjenu liganada prema odabranim ciljevima i optimiziranje bioloških protokola za određivanje ciljne implikacije in vitro” dodala je Dr. Ler. Trenutno, vrlo važan i sasvim novi pristup u savremenom otkriću lijekova predstavlja dizajniranje lijekova ili identificiranje postojećih bioaktivnih spojeva, koji imaju sposobnost selektivnog komuniciranja sa dva ili više ciljanih makromolekula, koje djeluju na određene terapeutske ciljeve na sinergistički način. Upravo gore navedeno je vodeći koncept MuTaLig projekta sa naglaskom na nove ligande koji su u stanju prepoznati više odabranih ciljanih molekula. Kroz ovaj projekat promovišu se naučne veze među evropskim istraživačkim skupinama uključenim u biomedicinu i medicinsku hemiju na naučnom i industrijskom nivou. Istraživačke sposobnosti MuTaLig mreže obuhvataju multidisciplinarne naučne oblasti – od sintetičke hemije, prirodnih proizvoda i biofizike do molekularnog modeliranja i biološkog skrininga.

“MutaLig je organizovao treći godišnji sastanak koji se usredotočio na uključivanje industrijskih partnera u ovaj projekat. Pozvani su stručnjaci poznatih kompanija iz EU-a koji su ukazali na važnost i utjecaj višestrukog ciljanja ligandskih molekula u otkrivanju lijekova te tako dali svoj doprinos u razvoju ove oblasti. Posebno su se razvile diskusije u sesijama koje se odnose na specifične kompleksne patologije kao što su karcinomi i neurodegeneracija, te zatim na sintetske ili prirodne spojeve sa mogućnosti višestrukog ciljanja specifičnih molekula. Prema tome, MuTaLig naučna zajednica ima za cilj da, između ostalog, svoje aktivnosti usmjeri i prema aplikaciji na industrijskom nivou” navodi docentica.